Cu siguranta te-ai aflat cel putin o data in urmatoarea situatie: ai gasit perechea perfecta de incaltari, ii incerci, apoi simti ca piciorul te doare din toate partile, iar pantoful nu se potriveste deloc. Degeaba alegi o marime mai mare, pentru ca nu functioneaza nici asa.
Una dintre cele mai bune modilitati de a gasi perechea perfecta este intelegerea latimii pantofilor si ce inseamna diferitele categorii si dimensiuni. Citeste in continuare si afla totul despre acest aspect.
Cuprins:
- De ce nu ti se potrivesc pantofii?
- Ce inseamna latimea G la pantofi?
- De ce difera latimea pantofilor?
- Conteaza latimea pantofilor?
- Cum calculezi latimea pantofului?
- Cum afli latimea corecta a pantofului?
- Ce rol joaca materialul pantofului?
1.De ce nu ti se potrivesc pantofii?
Latimile pantofilor difera intre barbati, femei si copii. De asemenea, stilul incaltamintei poate juca un rol importat, intrucat felul in care vin anumite modele nu se aplica neaparat si altora.
Forma piciorului este un alt factor de care trebuie sa tii cont. Talpile late necesita pantofi largi, pe cand cele cu o curbura pronuntata necesita incaltaminte flexibila pentru un mers confortabil.
2.Ce inseamna latimea G la pantofi?
Latimea pantofilor nu trebuie confundata cu cea a talpii. Latimea reprezinta circumferinta labei piciorului calculta in cel mai lat punct al sau, in general, peste pingea. Aceasta este o linie imaginara care se desfasoara de la prima pana la a cincea articulatie metatarsiana, adica de la degetul mare pana la cel mic. De asemenea, se tine cont si de inaltimea talpii.
Datele rezultate sunt, apoi, corelate cu sistemul de masurare a latimii pantofului. Acesta este, dupa cum urmeaza:
- pentru incaltamintea de dama:
F: talpa subtire
G: talpa standard
H: talpa lata sau XL
- pentru incaltamintea de barbati:
G: talpa standard
H: talpa lata sau L
J: talpa extra lata sau XL
K: talpa extra-extra lata sau XXL
3.De ce difera latimea pantofilor?
Nicio persoana nu are aceeasi forma si dimensiune a piciorului cu a alteia. Din acest motiv, pentru un model de pantof, vei gasi latimi diferite, astfel incat mai multi oameni sa poata purta acel stil.
Latimile diferite inseamna ca suprafata pantofului este mai mare sau mai mica in functie de marime. Spre exemplu, marimea standard – G – va avea un spatiu in interiorul pantofului mai mic decat unii lati – L.
4.Conteaza latimea pantofilor?
Alegerea latimii potrivite este cheia unor picioare sanatoase.
Incaltamintea prea ingusta poate provoca rani, crampe si bataturi. De asemenea, cresc si sansele ca piciorul sa transpire si, implicit, riscul de infectii bacteriene.
Pantofii prea largi nu-ti vor asigura piciorul in mod corespunzator, provocand frecare in timpul mersului, ceea ce poate conduce la rani si vezicule. Pentru a merge corect, degetele de la picioare trebuie sa fie stranse. Daca nu sunt, pot aparea probleme precum strambarea acestora.
Latimea este importanta si pentru durata de viata a incaltamintei. Pantofii prea stramti se vor intinde rapid si vor arata uzati, iar cei prea largi se vor deteriora din cauza pasirii incorecte atunci cand sunt purtati.
5.Cum calculezi latimea pantofului?
Nu exista un tabel universal pentru acest lucru. Latimea pantofilor este, de obicei, indicata la nivel international prin utilizarea literelor (A-I). Literele E, F si G (explicate mai sus) sunt folosite pentru latimi medii si comune, E indicand o talpa mai ingusta.
Daca ai talpile mai late, este recomandat sa te orientezi catre un pantof cu latimea H, un astfel de model oferind un confort sporit datorita spatiului suplimentar.
6.Cum afli latimea corecta a pantofului?
Poti spune ca ai ales corect verificand daca cea mai lata parte a piciorului (in jurul pingelei) se potriveste bine in pantof, fara a fi nevoie sa il strangi.
In cazul in care incaltamintea este prea lata, talpa va aluneca inainte si calcaiul se va ridica din pantof in timpul mersului.
7.Ce rol joaca materialul pantofului?
Sa alegi latimea si marimea corecte este important pentru o potrivire perfecta. Acest lucru sporeste confortul si face pantofii mai durabili.
Insa aceste caracteristici vor fi completate de utilizarea unor materiale de inalta calitate. Spre exemplu, pielea naturala este capabila sa se adapteze la modificarile piciorului in timpul zilei (laba piciorului este mai umflata seara decat dimineata) si, de asemenea, sa-si mentina forma, indiferent de conditii, datorita faptului ca acest material se extinde odata cu piciorul.
Cand vine vorba de piele naturala, exista lucruri pe care nu trebuie sa le faci pentru a avea incaltamintea perfecta pentru mult timp, cum ar fi necuratarea lor sau curatarea cu produse nepotrivite.
Prin urmare, pentru a te asigura ca vei avea pantofii perfecti, marimea potrivita nu este suficienta, ci va trebui sa tii cont si de latimea acestuia.
Sursa foto: unsplash.com