Desi este des folosit pentru confectionarea incaltamintei, a hainelor si a accesoriilor, nabucul este adesea confundat cu pielea intoarsa sau cea neteda. Pentru a putea face alegeri vestimentare informate, trebuie sa stii care sunt diferentele dintre acesta si celelalte tipuri de piele, deoarece fiecare categorie are trasaturile si calitatile sale. In plus, daca vei achizitiona incaltaminte sau haine din nabuc, va trebui sa stii cum sa le cureti si cum sa le intretii, deoarece acest tip de piele este unul mai pretentios. Pentru a afla toate acestea, citeste articolul de mai jos.
Cuprins:
- Ce este pielea nabuc si ce caracteristici are?
- Nabuc sintetic versus nabuc natural
- Cum se curata nabucul
- Cum se intretine nabucul
1. Ce este pielea nabuc si ce caracteristici are?
Pentru a intelege mai multe despre produsele realizate din acest material si cum sa faci alegerile potrivite pentru garderoba ta, trebuie sa afli ce trasaturi are, cum se diferentiaza de celelalte categorii de piele si cum se obtine.
Tipuri de piele
In functie de aspect si de procesul prin care se confectioneaza, pielea naturala poate fi impartita in doua clase: neteda si dura.
Cea neteda se obtine din stratul superior al pielii de animal. Aceasta nu contine par si are un aspect uniform, fara asperitati. Pentru a-i spori netezimea, producatorii apelează adesea la procesul de ceruire. Cele mai importante avantaje ale acestui material sunt rezistenta crescută la umiditate si usurinta cu care poate fi intretinut.
Pielea dura, prin contrast, prezinta par, sesizabil atat vizual, cat si la atingere. Exista mai multe tipuri: velurul, nabucul si pielea intoarsa. Din cauza texturii lor speciale, acestea sunt mai dificil de intretinut si de curatat. De asemenea, efectele umiditatii se observa imediat pe un obiect realizat din piele dura.
Caracteristicile nabucului – ce diferente exista intre nabuc si celelalte tipuri de piele?
Se crede ca numele acestui material vine de la alaturarea termenilor “new” (nou) si “buck” (skin – piele). La inceputul anilor 1930m a inceput sa fie comercializat in Statele Unite ale Americii si era obtinut din piele de caprioara, cerb sau elan. In prezent, pentru productia de nabuc se utilizeaza si piele de oaie si miel, vitel sau capra.
Dat fiind ca fac parte din aceeasi categorie de piele, cu asperitati, nabucul si pielea intoarsa pot fi adesea confundate intre ele. De aceea, pentru a distinge materialul din care este realizata o geanta sau un o pereche de incaltaminte, trebuie sa fii atent la lungimea firelor de par de pe suprafata sa. Diferenta dintre pielea intoarsa si nabuc este ca prima prezinta peri mai lungi si mai vizibili. Nabucul se caracterizeaza prin prezenta firelor de par foarte scurte, care ii dau un un aspect mat si o textura placuta la atingere. Ca si in cazul pielii netede, acesta poate fi adesea ceruit.
Cum se confectioneaza nabucul?
Pentru a obtine pielea de nabuc, este nevoie de procese ample de prelucrare a pielii. Pentru ca acesta sa aiba o calitate superioara, este necesara selectarea atenta a fasiilor ce urmeaza a fi folosite. Prin slefuire si lustruire, se ajunge la o textura neteda si catifelata, dar putin mai aspra decat pielea lucioasa, si cu peri foarte scurti.
Desi unele persoane considera ca imperfectiunile originale ale nabucului ii ofera personalitate si o infatisare aparte, producatorii opteaza, de cele mai multe ori, pentru vopsirea si uniformizarea acestuia.
Pentru ce se foloseste nabucul?
Rezultatul obtinut in urma procesarii pielii este unul extrem de valoros: se ajunge la un material usor, durabil, care lasa pielea sa respire si ofera protectie termica. De asemenea, este rezistent la apa, insa doar impotriva unor cantitati mici. Daca doresti ca incaltamintea sa reziste mai bine impotriva precipitatiilor, atunci va trebui sa apelezi la impermeabilizare.
Datorita calitatilor sale, nabucul este folosit intr-o multitudine de scopuri, pentru a confectiona incaltaminte, jachete, veste, genti si posete, accesorii, precum curelele, dar si pentru a tapita obiecte de mobila.
Particularitatile acestui material se reflecta si in pretul mai ridicat al obiectelor realizate din nabuc, care se provine si din costurile mari de productie. Este utilizat pentru fabricarea unor articole de inalta calitate, elegante si sofisticate. Datorita aspectului sau, se foloseste atat in confectionarea ghetelor pentru barbati, cat si a celor pentru femei. Nu toata lumea isi permite sa achizitioneze acest tip de produse, insa, din fericire, pielea intoarsa este o alternativa perfecta. Se gaseste la preturi mai accesibile si este mai usor de asortat la o paleta larga de tinute.
Incaltamintea din nabuc poate fi purtata la outfituri compuse din jeans si pulovere, camasi sau tricouri. De asemenea, este usor de asortat la fuste scurte sau cu lungimea pana la gamba, din diverse materiale, precum bumbacul si lana. In ceea ce priveste straturile exterioare, se potriveste atat la paltoane, in special la cele oversize, cat si la gecile sport sau casual, matlasate, din lana sau alte tesaturi.
Asadar, nabucul este o alegere potrivita pentru cei care vor sa poarte haine si incaltaminte de calitate si care sunt preocupati de vestimentatie si moda.
2. Nabuc sintetic versus nabuc natural
Ca si in cazul celorlalte tipuri de piele, in comert vei gasi produse realizate din nabuc natural, dar si din varianta sintetica a acestuia. Versiunea ecologica vine in intampinarea celor care doresc sa se bucure de aspectul elegant al pielii, insa isi doresc sa incurajeze alte procese de productie decat cele traditionale. Nabucul sintetic este obtinut din microfibre sintetice tesute impreuna pentru a reda aspectul catifelat si special al variantei naturale.
Fiecare dintre cele doua optiune prezinta atat plusuri, cat si minusuri. Cel sintetic este mai usor de intretinut decat cel natural, asa ca iti va da mai putine batai de cap. Din acest considerent, este des utilizat pentru tapiterie. Pentru a-l pastra in bune conditii, este necesar sa il aspiri in mod regulat, deoarece poate acumula praf si par de animale. Daca doresti sa il cureti in adancime, atunci, este recomandat sa apelezi la o firma de specialitate.
Nabucul sintetic este mai usor de impermeabilizat, insa prezinta dezavantajul ca nu ofera aceeasi respirabilitate ridicata precum cel natural.
3. Cum se curata nabucul
Asa cum ai aflat din randurile anterioare, este vorba despre o piele naturala, iar din acest motiv, este un material ce necesita anumite procese de curatare si ingrijire, pentru a putea fi purtat timp indelungat, fara sa-si piarda din calitatile estetice. Desi multe persoane il evita tocmai din acest motiv, nabucul are multe de oferit daca il tratezi asa cum se cuvine.
Oricat de bine stii sa-ti ingrijesti hainele si incaltamintea in general, in cazul nabucului, va trebui sa respecti recomandarile expertilor, pentru a te asigura ca nu ii afectezi structura sau aspectul. Pentru a curata acest tip de piele, vei fi nevoit sa ai in vedere mai multi pasi sau procese.
Primul aspect pe care trebuie sa-l iei in considerare este acela de a te asigura ca ai de-a face cu nabuc si nu cu piele intoarsa. Daca le confunzi, risti sa alterezi obiectul pe care doresti sa-l cureti. In acest scop, verifica cu mare atentie eticheta produsului. Daca ai dubii in aceasta privinta, de exemplu, poti duce incaltamintea la un atelier de specialitate, care sa-ti ofere mai multe clarificari.
De asemenea, trebuie sa tii cont ca procesul de curatare trebuie sa aiba loc in mod regulat. Deoarece murdaria si praful se depun cu mare usurinta pe acest material, este nevoie sa il periezi dupa fiecare purtare. Cu cat faci acest lucru mai repede, cu atat ai sanse mai mare ca urmele sa fie indepartate mai usor.
Cum se periaza corect nabucul?
Conform explicatiilor de mai sus, pielea intoarsa este sensibila la umiditate. Din acest motiv, este exclus sa folosesti o perie umeda pentru a o curata. De aceea, va trebui sa procedezi in urmatoarea maniera: lasa pielea sa se usuce, in cazul in care aceasta este umeda, si abia apoi foloseste o perie speciala, uscata, cu peri moi, pentru a elimina murdaria. Odata cu indepartarea petelor, perii vor fi si ei realiniati si isi vor recapata aspectul ingrijit.
Daca nu stii cum sa usuci mai repede o pereche de incaltaminte din nabuc, afla ca acest lucru se poate simplifica prin introducerea unor bucati de ziar (sau a altor hartii) in interior. Ele vor absorbi umezeala. Nu incerca nicidoata sa grabesti uscarea cu ajutorul caloriferului sau la soare. Aceste metode nu vor face decat sa deformeze si sa decoloreze sau sa intareasca materialul.
Pentru indepartarea petelor, poti apela la produse speciale, cum sunt buretii pentru nabuc si piele intoarsa. Acestia sunt similari radierelor si permit curatarea fara sa zgarie sau sa afecteze suprafata pielii. Daca intampini dificultati in eliminarea urmelor de murdarie, atunci, este recomandat sa folosesti solutii dedicate curatarii acestui material. Cu ajutorul lor, pielea va avea din nou un look catifelat, va fi moale, iar culoarea va redeveni intensa.
Retine faptul ca, odata cu trecerea timpului, petele vor deveni din ce in ce mai dificil de eliminat. Asadar, nu amana momentul curatarii prea mult. In caz contrar, exista posibilitatea ca murdaria sa nu mai poata fi indepartata deloc.
Metode traditionale de curatare a nabucului
Se poate intampla adesea sa nu ai la indemana o solutie speciala de curatare pentru acest material. Din fericire, poti gasi rezolvarea chiar la tine in gospodarie. Cu siguranta, vei descoperi ca ai deja cateva obiecte si substante care sa te scoata din incurcatura.
In locul unei perii speciale din comert, poti apela la o periuta de dinti cu peri moi ca sa indepartezi petele si praful care se acumuleaza pe suprafata pielii. Inainte de a o folosi, asigura-te ca este curata si nu contine urme de pasta sau alte substante.
Radiera pentru piele poate fi inlocuita cu o simpla guma de sters, care va scoate murdaria cu brio. La nevoie, acesteia ii poate lua locul o coaja de paine, insa nu folosi aceasta metoda decat daca este vorba despre o urgenta. In cazul in care ai patat nabucul cu grasime, solutia este pudra de talc, care va absorbi stratul nedorit. Este important sa retii ca nu trebuie sa freci suprafata. In loc de pudra de talc, mai poate fi folosita si o solutie compusa din apa si otet. Adauga ingredientele in masuri egale si tapoteaza suprafata de nabuc cu o carpa, fara sa freci.
Adesea, in timpul sezonului rece, incaltamintea va forma pete de sare. Pentru a scapa de ele, este suficient sa aplici un prosop umed acolo unde au aparut semnele albe. Preseaza usor de timp de cateva minute, iar daca petele sunt inca acolo, foloseste 2-3 picaturi de detergent de vase, amestecate intr-un litru de apa. Nu spala pantofii sau ghetele la masina de spalat, deoarece se vor degrada semnificativ.
4. Cum se intretine nabucul
Trebuie sa ai in vedere ca ingrijirea si mentinerea nabucului vor incepe chiar inainte de momentul in care vei purta pentru prima data incaltamintea sau articolul respectiv. Din cauza sensibilitatii la umiditate, este nevoie sa-l tratezi cu un spray protector, care sa-i ofere impermeabilitate. Astfel de produse se gasesc in comert sub diverse forme, precum spuma sau lichidul.
Cum se impermeabilizeaza pielea nabuc
Cu ajutorul solutiilor de impregnare, incaltamintea ta va deveni rezistenta la umiditate. Foloseste pulverizatorul de la o distanta de cativa centimetri. Asigura-te ca raspandesti substanta protectoare pe toata suprafata pantofului. Este suficient ca o mica zona sa ramana neacoperita pentru ca nabucul sa aiba de suferit. Dupa ce aplici stratul protector, lasa-l sa se usuce. Daca esti nerabdator si nu astepti ca acesta sa se usuce complet, risti ca materialul sa se degradeze.
Alegerea unei perechi de incaltaminte sau a unui articol vestimentar trebuie facuta avand toate informatiile necesare pentru materialul din care sunt realizate. Acest principiu se aplica si in cazul nabucului. Daca esti convins ca particularitatile si calitatile sale sunt ceea ce cauti, atunci nu ezita sa achizitionezi un produs realizat din nabuc. In mod cert, nu vei regreta. Chiar daca procesele de intretinere si curatare sunt mai anevoioase, aspectul elegant si durabilitatea acestui material merita toate eforturile tale.
Sursa foto: shutterstock.com