Se spune ca pentru fiecare tinuta exista o pereche de pantofi potrivita. Alegerea incaltamintei perfecte poate o fi o provocare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, datorita varietatii coplesitoare de stiluri si modele din magazine.
Elementul de baza care leaga toate aceste aspecte in lumea modei si care da tonul intregii tinute este cromatica. Ai un outfit spectaculos si nu stii ce pereche de incaltaminte se potriveste mai bine la aceasta? În acest ghid, vei gasi sfaturile de care ai nevoie pentru a te asigura ca tinutele tale sunt corect asortate din punct de vedere cromatic. Citeste mai departe pentru a descoperi secretele din spatele alegerii culorilor in moda!
CUPRINS:
- Asortarea culorilor in vestimentatie – de ce este importanta?
- Cum sa iti asortezi corect incaltamintea cu vestimentatia in functie de culori?
2.1. Culori asortate cu maro, gri si negru
2.3. Culori asortate cu portocaliu
2.4. Culori asortate cu galben si auriu
2.5. Culori asortate cu albastru
2.7. Culori asortate cu roz si violet
2.8. Culori asortate cu alb si argintiu
1. Asortarea culorilor in vestimentatie – de ce este importanta?
Asortarea unei tinute din punct de vedere cromatic nu este usor de facut. Chiar daca femeile au la dispozitie mai multe optiuni in materie de fashion decat barbatii, ambele sexe sunt puse fata in fata cu trenduri noi, care rescriu continuu regulile modei. Acest fapt poate ingreuna gasirea unui outfit care respecta pana la cel mai mic detaliu tiparele actuale impuse de designerii vestimentari. Un aspect universal valabil in lumea modei sunt combinatiile cromatice. Este adevarat ca unele culori pot fi mai populare decat altele la un moment dat, insa exista niste reguli de baza pe care trebuie sa le stii. Acestea te vor ajuta sa ai un outfit corect stilizat de la haine, pana la incaltaminte si accesorii.
Tipuri si combinatii de culori
Cand vine vorba de asortarea culorilor in vestimentatie, poti folosi un concept foarte util si anume „Roata Culorilor” (Color Wheel). Cu ajutorul acestui instrument, vei invata cum sa clasifici si sa combini culorile in tinutele tale.
În principiu, exista trei tipuri de culori: culorile primare (rosu, albastru, galben), culorile secundare, obtinute prin combinarea a doua culori primare (verde, portocaliu si violet) si culorile tertiare – care rezulta din combinarea unei culori primare cu una secundara sau a doua nuante secundare (magenta, turcoaz etc).
Pe acest cadran se mai poate face o impartire intre culorile calde (toate nuantele cercului, de la rosu, galben spre verde deschis) si culorile reci (cele de la violet, albastru, catre verde inchis).
Consultand roata culorilor, poti asorta cu usurinta intr-un outfit culorile care se invecineaza (cunoscute si sub numele de culori analoage), deoarece acestea sunt asemanatoare. De exemplu, galbenul se potriveste de minune cu nuante de rosu sau portocaliu.
Contrastul in vestimentatie se obtine prin asocierea culorilor situate in cadrane opuse din cercul cromatic. Astfel, culorile care se afla in partile opuse – de exemplu portocaliul si alabstrul – sunt complementare si pot crea un efect vizual surprinzator. La randul lor, culorile neutre (bej, gri, kaki, bleumarin) si nonculorile (alb, negru) se pot combina cu absolut orice culoare.
Odata ce te familiarizezi cu aceste principii de baza, nu vei da niciodata gres in asortarea din punct de vedere cromatic a unei perechi de incaltaminte la tinuta ta.
2. Cum sa iti asortezi corect incaltamintea cu vestimentatia in functie de culori?
Modul in care iti alegi incaltamintea spune multe despre stilul tau. De aceea, garderoba ta trebuie sa contina incaltamintea potrivita pentru diverse ocazii: de la pantofi cu toc de dama sau pantofi tip Oxford pentru barbati, pana la adidasi si sandalele confortabile, care te insotesc la plimbarile prin oras.
Vrei ca incaltamintea aleasa sa iti completeze armonios outfitul? Iata tot ce trebuie sa stii despre asortarea culorilor pantofilor cu restul tinutei tale:
2.1. Culori asortate cu maro, gri si negru
Pantofii maro, gri sau negri se potrivesc cu aproape orice tinuta. Deoarece sunt tonuri neutre, poti purta pantofi in aceste nuante pentru a echilibra culorile puternice dintr-un outfit.
Maroul este o culoare extrem de versatila. Pot exista marouri in nuante mai calde sau mai reci. De exemplu, bejul sau nude-ul sunt nuante care arata bine in combinatie cu culorile mai calde (rosu, portocaliu si galben). În plus, acesta poate crea aspectul unor gambe mai lungi si mai bine definite.
Culoarea gri apare intotdeauna in tonuri mai reci, fapt ce il face mai potrivit pentru tinutele casual, in combinatie cu nuante precum albastrul, verdele si magenta. Pantofii de culoare gri sunt potriviti si pentru tinutele office.
Indiferent daca tinuta ta are tonuri calde sau reci, negrul este alegerea cu care nu dai gres niciodata. Pantofii negri sunt asociati cu un stil vestimentar elegant si fara cusur. De la modelele casual de pantofi pentru barbati, pana la clasicii pantofi cu toc, negrul este o alegere excelenta pentru persoanele care doresc sa inspire incredere si prestanta.
2.2. Culori asortate cu rosu
Rosul este reprezentarea vizuala a pasiunii si puterii, o culoare care domina industriile culturale de pe toate continentele. De la filme celebre, pana la defilari de moda, pantofii rosii sunt alegerea favorita a vedetelor.
Culoarea rosie este o alegere indrazneata, care poate transforma o tinuta banala intr-una de gala. Rosul arata grozav cu tonuri neutre (bej) si tonuri mai calde (portocaliu si roz), dar se asorteaza si cu nuante mai reci, precum bleumarinul. În plus, nu poti gresi niciodata asortand o pereche de pantofi rosii cu toc la o tinuta monocroma alba sau neagra! Aceasta culoare ii confera un look indaznet, care, cu siguranta, va fi remarcat de toata lumea.
2.3. Culori asortate cu portocaliu
Culoarea portocaliu este asociata cu perioada extrem de colorata a anilor ’70, cunoscuta pentru stilul „Flower Power”. Pantofii de culoare portocalie se asorteaza perfect la outfiturile albe, albastre sau bej si pot oferi tinutei tale un aer retro, jovial. Aceasta culoare pune in evidenta mai ales tonurile de pamant mai calde, cum ar fi caramelul sau bronzul.
În acelasi timp, portocaliul functioneaza foarte bine impreuna cu violetul, deoarece sunt culori complementare. Astfel, indiferent daca alegi o fusta vintage sau un pantalon modern, o pereche de pantofi portocalii sunt o modalitate excelenta de a-ti completa tinuta.
2.4. Culori asortate cu galben si auriu
Pantofii de culoarea galben pot adauga ceva distractiv tinutei tale. Exista diferite nuante de galben: de la tonurile mai calde (galbenul-oranj, similar culorii chihlimbarului), la cele mai reci (galbenul neon). Pe de o parte, o nuanta mai calda de galben se potriveste de minune cu tinutele portocalii si maro. Pe de alta parte, galbenul neon tinde sa se completeze mai bine cu albastrul, albul sau negrul. Indiferent de nuanta aleasa, o pereche de ghete galbene pot fi acea pata de culoare care iti transforma si dinamizeaza look-ul.
Pantofii aurii sunt excelenti pentru a crea o tinuta eleganta si spectaculoasa. Acestia dau o nota de eleganta costumelor albe sau negre si se asorteaza perfect cu rochiile verde smarald, albastru electric si visiniu. Daca vrei sa stralucesti la o petrecere, adauga o pereche de sandale aurii in outfitul tau.
2.5. Culori asortate cu albastru
Pantofii albastri confera look-ului tau un aer relaxat si la moda. Nuantele de albastru sunt compatibile cu piesele de imbacaminte sau accesoriile galbene, verzi, gri si maro. În unele situatii, poti asorta o pereche de balerini bleumarin la costume de ocazii sau rochii roz, insa trebuie acordata atentie si texturilor din tinuta. În general, albastrul arata grozav cu tonuri mai calde, deoarece se afla pe partea opusa a spectrului de culori – dar nu numai! O pereche de pantofi sport albastri poate oferi un aspect mai tineresc tinutei tale.
2.6. Culori asortate cu verde
Verdele este culoarea naturii, iar pantofii in aceasta culoare dau un aspect fresh tinutei tale. Deoarece verdele este un amestec dintr-o culoare calda si una rece, pantofii verzi arata cel mai bine cu urmatoarele culori: maro, galben, violet si albastru.
Pentru o tinuta compusa dintr-un sacou si pantaloni de culorile pamantului, cea mai buna alegere ar fi un pantof verde-masliniu. De asemenea, daca alegi o rochie galbena pentru o receptie, opteaza pentru un verde mai deschis, vibrant.
2.7. Culori asortate cu roz si violet
Pantofii de culoare roz sau violet sunt alegerea perfecta pentru o tinuta moderna, dand o nota de rafinament. Aceste culori sunt puse cel mai bine in evidenta de nuantele de galben, verde, bleumarin, alb si negru. Daca violetul confera eleganta tinutei, rozul este o culoare tinereasca.
De aceea, primavara poti integra in tinuta ta o pereche de pantofi cu toc in nuante rozalii, ca mai apoi, in toamna, sa iti completezi outfitul cu o pereche de ghete de culoare violet inchis.
2.8. Culori asortate cu alb si argintiu
La fel ca nuantele de negru, albul poate fi asortat cu aproape orice tinuta. Barbatilor le place sa poarte incaltaminte alba cu denim, insa albul se potriveste de minune si cu nuantele pastelate ale rochiilor de vara. O pereche de sandale albe poate adauga acea nota de feminitate la outfiturile smart casual.
Pantofii de culoare argintie pot parea o alegere pretentioasa, insa functioneaza dupa principii asemanatoare combinatiilor cromatice de mai sus. Alege o pereche de pantofi argintii pentru o tinuta de zi in nuante de alb sau albastru. Daca porti o rochie alba de gala, sandalele cu toc argintiu vor completa tinuta in mod spectaculos. Alte culori care se armonizeaza cu incaltamintea argintie sunt: rosul aprins, turcoazul, griul, visiniul si indigoul.
3. Ce combinatii de culori sa NU porti niciodata?
Cunoasterea acestor principii referitoare la combinarea culorilor este un pas important in dezvoltarea simtului stilistic personal. Insa, moda este schimbatoare, iar designerilor de incaltaminte le place sa schimbe culorile de la sezon la sezon. Chiar daca parerile sunt impartite in acest domeniu, exista totusi cateva reguli generale in legatura cu asocierile de culori de care trebuie sa ne ferim:
- Maro si negru – sunt doua culori reci, inchise, care nu trebuie combinate niciodata in vestimentatie. Aceasta combinatie iti poate da un aer sobru, banal si neinspirat. Alternativa in aceasta situatie sunt culorile pastelate sau neutre;
- Gri si maro – da, ai citit bine. Chiar daca majoritatea tinutelor office au aceste culori, asta nu inseamna ca este o combinatie avantajoasa. Outfitul poate fi corectat daca sunt utilizate nuante foarte deschise ale culorilor mentionate;
- Albastru si negru – o rochie bleumarin si o jacheta neagra? O camasa masculina albastra cu un denim negru? Ambele outfituri reprezinta, in opinia designerilor, o combinatie neinspirata din punct de vedere cromatic si lipsita de originalitate;
- Rosu si verde – aceste culori sunt grozave pentru decoratiunile de Craciun, insa nu si pentru outfiturile tale! Indiferent de nuantele si modelele alese, va fi greu ca tinuta ta sa nu se asemene cu cea a ajutoarelor lui Mos Craciun;
- Verde si roz – similar cu exemplul anterior, aceste doua culori nu merg bine impreuna in orice alt context, decat cel al unei petreceri din anii ‘90. Totusi, o solutie pentru a purta in viata de zi cu zi aceste culori contrastante este sa alegi versiunile lor mai pastelate (de exemplu, vernilul deschis si rozul pudra);
- Verde si portocaliu – verdele, in general, nu arata bine in combinatie cu diverse culori calde. Evitati aceasta asociere mai ales in cadrul evenimentelor formale;
- Rosu si portocaliu– chiar daca nu este o eroare de stil sa porti doua elemente vestimentare in aceste culori, poti cadea foarte usor in capcana. Rosul si portocaliul sunt nuante foarte puternice, iar alaturarea lor poate fi obositoare din punct de vedere vizual. Și in acest caz, puteti folosi nuante mai estompate.
Un ultim sfat al designerilor de moda pentru tine este acela de a nu combina niciodata mai mult de trei culori. Daca totusi faci acest lucru, a treia culoare trebuie sa fie neaparat a unui accesoriu, precum o geanta sau o bijuterie.
Chiar daca poate parea dificil sa asortezi o pereche de pantofi la tinuta ta preferata, respectand cateva dintre recomandarile din acest articol, misiunea poate fi una usoara si distractiva.
Asadar, asortarea cromatica a pantofilor la restul tinutei tale iti evidentiaza personalitatea si stilul vestimentar unic. Nu exagera si incearca intotdeauna sa fii tu. Hainele vorbesc despre tine!
Surse foto: unsplash.com / pexels.com / freepik.com /shutterstock.com
Un răspuns la “Asortarea culorilor in vestimentatie – cum sa alegi incaltamintea potrivita pentru o tinuta WOW?”
Un articol excelent! Ma simt onorata ca l-am primit. E valoros pentru tinerii care vor sa reușească în moda, în teatru,în educație și pentru oricine e interesat de,, cum sa arat mai bine”/ cât mai bine!