Cureaua reprezinta una dintre cele mai versatile si mai populare accesorii din garderoba unei persoane. Purtata si asortata corect, iti poate transforma tinuta, oferind un plus de stil si personalitate.
Indiferent daca o porti stransa in talie sau pe solduri, cureaua trebuie sa aiba marimea potrivita, astfel incat sa arate bine din punct de vedere estetic si sa nu-ti creeze probleme de sanatate.
Afla din acest articol cum se masoara corect o curea!
Cuprins
- Cum se masoara o curea?
- Lucruri importante de stiut despre marimea corecta a curelelor
- Probleme de sanatate cauzate de marimea gresita a curelei
1. Cum se masoara o curea?
Marimea potrivita a unei curele se determina, bineinteles, in functie de dimensiunea taliei unei persoane. Aceasta este de obicei aceeasi cu lungimea unei centuri masurate de la capatul cataramei pana la gaura din mijloc.
In mod normal, o curea are mai multe gauri, insa masurarea pana la cea din mijloc iti ofera o garantie mai mare in ceea ce priveste dimensiunea corecta.
Pentru a afla exact care este masura de care ai nevoie, exista cateva metode simple si eficiente:
- Foloseste un metru de croitorie flexibil!
Cel mai precis mod de a determina dimensiunea potrivita pentru cureaua ta este sa treci un metru de croitorie prin buclele pantalonilor (exact asa cum ai face cu o curea) si sa marchezi locul in care acesta ajunge o data in jurul soldului.
Alege dimensiunea curelei cea mai apropiata de circumferinta soldului si nu uita ca grosimea materialului pantalonilor sau modul de a purta o camasa sau un tricou (inauntru sau pe-afara) poate influenta masuratorile.
- Masoara o curea pe care o ai deja si cumpara una noua de aceeasi dimensiune!
Daca ai o curea pe care vrei s-o inlocuiesti, masoara lungimea acesteia de la capatul cataramei si pana la gaura folosita cel mai frecvent si vei afla marimea corecta.
- Masoara talia pantalonilor si adauga intre 2,5 – 5 cm!
Daca vrei sa-ti cumperi o curea pentru blugii tai preferati, masoara dimensiunea pantalonilor respectivi si apoi adauga aproximativ 2,5 – 5 cm.
- Masoara-ti talia si foloseste tabelul standard de marimi al producatorului!
Daca stii care este dimensiunea taliei tale, o metoda aproximativa este sa folosesti tabelele standard de marimi de curea pentru barbati sau pentru femei de la producator.
2. Lucruri importante de stiut despre marimea corecta a curelelor
Iata tot ce trebuie sa stii inainte de a cumpara o curea:
- O curea prea lunga nu este nici practica, nici estetica. Ca sa-ti dai seama de marimea corecta a acesteia, dupa ce o inchizi, ar trebui sa ramana cativa centimetri in plus, atat cat sa intre in prima bucla a centurii. Asigura-te ca portiunea curelei care ramane afara nu este prea lunga, deoarece nu va arata bine deloc. In plus, o curea prea lunga nu este nici practica, deoarece te va deranja de fiecare data cand o atingi din greseala cu mana.
- Inainte de a cumpara o curea din piele, verifica daca se poate scurta. Daca vrei sa faci un cadou persoanei dragi, dar nu stii exact ce marime are aceasta in talie, asigura-te ca respectiva centura poate fi scurtata. De obicei, majoritatea curelelor din piele se pot taia foarte usor, fara a fi nevoie de unelte foarte sofisticate. Prin urmare, alege o curea cu o marime sau doua mai mare pentru a avea suficient material pentru scurtare.
- Daca materialul pantalonilor se increteste, atunci marimea curelei nu este cea corecta. Este important ca centura pe care o porti sa fie suficient de stransa pentru a-ti sustine bine pantalonii, insa nu atat de tare incat sa se increteasca in talie.
3. Probleme de sanatate cauzate de marimea gresita a curelei
O dimensiune prea mica la curea iti poate cauza diverse neplaceri, de la un mic disconfort si pana la probleme serioase de sanatate, precum dureri abdominale sau arsuri stomacale. Afla, in continuare, care sunt riscurile la care te expui daca porti frecvent o curea prea stramta.
- Arsurile la stomac (reflux gastro-esofagian) – Aceasta este cel mai des intalnita problema de sanatate cauzata de purtarea unei curele prea stranse. Explicatia este simpla, si anume o centura prea stramta exercita o presiune mare asupra stomacului, determinand acidul gastric sa revina din cavitatea abdominala in gat. Rezultatul este o senzatie de arsura in stomac, piept si gat, alaturi de un gust amar in gura.
- Dureri abdominale, de spate si probleme cu articulatiile genunchiului – O curea prea stramta poate perturba fluxul digestiv, deoarece presiunea constanta asupra stomacului face dificila deplasarea gazelor si a alimentelor, cauzand, de cele mai multe ori, balonare, durere si constipatie. In plus, apasarea continua pe abdomen poate provoca rigiditate la nivelul coloanei vertebrale si compresia nervilor spinali, provocand dureri de spate si determinand cresterea presiunii asupra articulatiilor genunchiului.
- Amorteli si furnicaturi la nivelul picioarelor – Cunoscuta sub denumirea de meralgia parestezica, aceasta afectiune este cauzata de purtarea unor haine si a unor curele prea stramte. Explicatia consta in faptul ca se exercita o presiune prea mare pe unul dintre nervii care trec de la abdomen la coapsa exterioara inferioara. Prin urmare, pot aparea amorteli, furnicaturi, dureri sau senzatie de arsura pe picior.
- Impiedicarea functionarii optime a aparatului reproducator, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor – Accesul redus al aerului in zona inferioara a corpului poate supraincalzi organele genitale, crescand astfel umiditatea si riscul de boli infectioase.
- Afectarea sistemului imunitar – Aplicarea presiunii asupra abdomenului poate impiedica functionarea normala a sistemului imunitar. Vasele de sange de sub ombilic au un rol important in drenajul limfatic, iar, daca cureaua este prea stransa pe talie, aceasta incetineste fluxul limfatic, care apoi interfereaza direct cu sistemul imunitar.
In concluzie, pentru a evita diverse probleme de sanatate, este esential sa porti o marime corecta la curea. In plus, tine cont de faptul ca, dupa fiecare masa, stomacul are nevoie sa se relaxeze, de aceea nu trebuie sa aplici o presiune prea mare asupra sa, in special dupa ce ai mancat. Prin urmare, alege tot timpul marimea potrivita la curea si nu uita s-o largesti putin dupa o cina copioasa.
Sursa foto: Shutterstock.com