Probabil ai auzit in mod repetat expresia „dress code” atunci cand vine vorba de anumite evenimente speciale. Fiecare eveniment, indiferent de anvergura sa, are in spate un set de „reguli”, mai mult sau mai putin cunoscute, pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti pui la punct planurile de participare. Felul in care te imbraci este una dintre ele.
Citeste acest articol pentru a afla ce reprezinta fiecare dress code in parte, cum trebuie sa iti construiesti tinuta astfel incat sa il respecti si cum il poti armoniza cu stilul tau personal.
Cuprins:
1.Dress code – ce reprezinta si care sunt cele mai des intalnite tipuri de cod vestimentar
2.Cum ne imbracam in functie de dress code?
2.1.Dress code: cocktail – codul vestimentar la un eveniment de tip cocktail
2.2.Dress code black tie – ce trebuie sa purtam la evenimente black tie
2.3.Dress code smart casual si business casual– ce implica o tinuta smart casual
3.Coduri vestimentare tematice: cum ne alegem tinuta in functie de tema?
3.1.Dress code glamour/Hollywood: ce purtam cand vrem sa ne simtim de parca mergem pe covorul rosu
3.2.Festive dress code: cum construim tinuta in functie de ocazie
3.3.Black and white: cum ne imbracam la o ocazie black & white
1.Dress code – ce reprezinta si care sunt cele mai des intalnite tipuri de cod vestimentar
Dress code-ul este un set de reguli, scrise sau nescrise, care ghideaza participantii unui eveniment in alegerea unei tinute potrivite pentru ocazia data. Acesta depinde, de cele mai multe ori, de locatie, de contextul social sau de scopul pentru care se desfasoara un eveniment. In functie de tipul codului vestimentar, regulile pot varia ca rigiditate. In contexte formale, elementele si stilul vestimentatiei sunt, de cele mai multe ori, foarte bine definite, in timp ce ocaziile care se indreapta spre „casual” ofera o mai mare libertate de adaptare a tinutei la stilul personal.
Cele mai des intalnite tipuri de dress code sunt casual, business (sau smart) casual, cocktail, black tie si white tie. Dintre acestea, evenimentele de tip white tie sunt cele mai riguroase din punctul de vedere al vestimentatiei.
2. Cum ne imbracam in functie de dress code?
Fiecare cod vestimentar vine la pachet cu un numar de reguli pe care trebuie sa le respecti, in functie de ocazie. Este important sa cunosti aceste reguli inainte de a-ti pregati tinuta, pentru a te asigura ca te vei integra bine in tabloul general al evenimentului la care participi.
2.1. Dress code: cocktail – codul vestimentar la un eveniment de tip cocktail
Nu este o surpriza faptul ca acest tip de cod vestimentar este asociat, de obicei, evenimentelor de tip cocktail. Dar ce inseamna, mai exact, acest lucru? O petrecere de tip cocktail reprezinta un eveniment semi-formal organizat seara, in mod traditional intre orele 17.00 si 19:30. Evenimentele de acest fel solicita, in cazul in care nu sunt alte specificatii, tinute elegante, dar nu foarte incarcate.
Pentru femei, tinuta ideala pentru o astfel de ocazie este compusa dintr-o rochie pana la genunchi, cunoscuta si sub denumirea de „rochie de cocktail”, si o pereche de pantofi cu toc. Poti opta si pentru varianta unei rochii mini asortate cu o pereche de cizme lungi, insa asigura-te ca faci alegerea potrivita pentru fiecare element in parte. Daca vrei sa te indrepti catre a doua varianta, o regula de aur este sa lasi maxim 7 cm spatiu intre terminatia rochiei si inceputul cizmei, pentru a evita vulgaritatea. De asemenea, alege o rochie simpla, care sa nu lase prea multa piele la vedere; o piesa cu un decolteu subtil si cu maneci lungi este alegerea ideala intr-o astfel de tinuta.
In cazul barbatilor, dress code-ul de tip cocktail implica purtarea unui costum compus dintr-o camasa clasica, un sacou care sa imbratiseze silueta si o pereche de pantaloni office. Este recomandat sa optezi pentru un costum in culori inchise, precum negru, bleumarin inchis, sau diferite nuante de gri. Din punctul de vedere al incaltamintei, pantofii eleganti sunt recomandati pentru astfel de contexte. Evita sa porti pantaloni din denim sau incaltaminte casual, precum adidasi sau sandale!
Cravata nu reprezinta un accesoriu obligatoriu in tinutele de cocktail. Daca vrei, insa, sa adaugi un plus de eleganta tinutei tale, poti opta pentru o cravata ingusta, simpla sau cu un model geometric, pentru un accent de culoare.
2.2. Dress code black tie – ce trebuie sa purtam la evenimente black tie
Black tie este un cod vestimentar folosit, de obicei, la evenimentele formale desfasurate dupa ora 18. Acesta implica o tinuta eleganta si destul de riguroasa, compusa din mai multe elemente, in special in cazul vestimentatiei masculine.
Tinuta feminina la evenimentele de tip black tie implica, de cele mai multe ori, o rochie lunga, care sa depaseasca nivelul gleznei. Este recomandat sa optezi pentru rochii monocromatice, fara imprimeu, din materiale clasice, precum matasea, catifeaua sau dantela.
Ai grija, in mod special, la alegerea accesoriilor! Nu te indrepta catre modele de genti mari, care sa iasa in evidenta. Cele mai potrivite genti intr-un astfel de context sunt cele de tip plic, caci emana eleganta si rafinament. De asemenea, nu incarca tinuta prea tare cu o accesorizare complexa. Opteaza pentru o pereche de cercei de dimensiuni mici si un colier clasic, precum cel din perle.
Pentru barbati, cea mai potrivita alegere este costumul de tip smoking. Tinuta masculina trebuie sa fie compusa dintr-un sacou cu detalii satinate, asortat cu o pereche de pantaloni din stofa, o camasa alba plisata, un papion si pantofi formali din piele. Optional, iti poti completa tinuta cu o vesta eleganta, in gama cromatica a costumului.
2.3. Dress code smart casual si business casual– ce implica o tinuta smart casual
Diferenta dintre smart si business casual poate produce multe momente de confuzie, avand in vedere ca, in mare parte, implica acelasi stil vestimentar. Diferenta principala dintre cele doua dress code-uri consta in micile detalii, pe care deseori le trecem cu vederea. De obicei, codul vestimentar business casual este folosit in contexte care au legatura cu locul de munca, in timp ce smart casual poate fi folosit in orice alt context.
Pentru femei, o tinuta business casual implica o pereche de pantaloni office sau o fusta midi, o camasa sau bluza eleganta si, optional, un blazer sau un sacou. Ca incaltaminte, pot fi purtati atat pantofii cu toc, cat si balerinii sau pantofii de tip oxford.
In contexte smart casual, poti opta pentru o pereche din pantaloni din denim sau fuste de diferite tipuri si o camasa sau o bluza eleganta. In acest context, este acceptabila si fusta mini, daca are o lungime potrivita si o asortezi cu un blazer sau un sacou masculin. Poti purta si rochii midi, daca nu au un design prea sofisticat pentru acest tip de ocazie. De asemenea, acest dress code iti ofera libertatea de a purta si pantofi casual, precum o pereche de sneakers, daca sunt bine alesi si iti completeaza echilibrat tinuta.
In cazul barbatilor, vestimentatia de tip business casual este mai usor de definit: pentru un stil business casual ideal, opteaza pentru o pereche de pantaloni (pot fi inclusiv din denim), o camasa si pantofi eleganti, de costum. Sacoul este optional; daca vrei in schimb sa adaugi si acest element tinutei tale, incearca sa alegi un sacou de o culoare diferita fata de pantaloni, pentru a nu crea impresia de costum.
Dress code-ul smart casual se aseamana din multe puncte de vedere cu cel business-casual, insa este mai putin formal. Pentru evenimente smart-casual, alege o pereche de pantaloni sau jeans in culori inchise si asorteaz-o cu o camasa sau un tricou simplu, un blazer si o pereche de pantofi din piele.
2.4. Casual dress code
Codul vestimentar casual este cel mai relaxat si iti ofera cea mai mare libertate de improvizatie. Cu alte cuvinte, vestimentatia pentru un eveniment casual se concentreaza pe comoditate si pe informal. Cu toate acestea, tinuta pe care o alegi trebuie sa fie potrivita locatiei si contextului desfasurarii evenimentului.
Atat femeile, cat si barbatii, pot purta orice element vestimentar in care se simt confortabil, cu exceptia hainelor de tip sport, precum seturi de trening sau colanti.
2.5. Dress code white tie – cum iti construiesti tinuta astfel incat sa te incadrezi intr-un eveniment white tie
In celalalt capat al balantei se situeaza dress code-ul white tie. Codul vestimentar de tip white tie este cel mai formal si presupune anumite reguli vestimentare bine definite. Pana in secolul trecut, acesta era singurul cod vestimentar existent pentru evenimente de mare anvergura, precum seara de deschidere a unei operete sau cine formale. In prezent, insa, este foarte rar intalnit, fiind rezervat doar contextelor oficiale de foarte mare importanta, precum baluri, ceremonii de premiere sau evenimente de stat.
Pentru femei, singura tinuta acceptabila este compusa dintr-o rochie lunga, care sa atinga podeaua. Este recomandat ca accesoriile sa fie statement si din materiale pretioase. In mod traditional, la evenimentele de tip white tie se poarta tiara, dar nu mai reprezinta un element obligatoriu. Gentile trebuie sa fie elegante si de dimensiuni mici; cel mai recomandat tip de geanta in acest context este plicul. De asemenea, daca evenimentul la care participi este white tie, este recomandat sa iti accesorizezi rochia cu o pereche de manusi lungi, dintr-un material pliabil pe corp, precum satinul sau matasea.
Un alt lucru la care trebuie sa fii atenta cand compui o tinuta white tie este imbracamintea de exterior. Codul white tie nu permite orice tip de jacheta sau palton. Opteaza pentru un palton de seara elegant, dintr-un material fin, sau pentru o pelerina cu gluga.
Barbatii trebuie sa poarte o tinuta compusa dintr-un frac, preferabil din lana, vesta alba, camasa cu guler inalt si pantaloni confectionati din acelasi material ca fracul. De mansetele camasii trebuie sa atasezi butoni, confectionati de preferabil din materiale pretioase. Un detaliu foarte important sunt pantofii de piele lustruita, pe care trebuie sa ii porti obligatoriu cu sosete lungi, negre.
De asemenea, trebuie sa inlocuiesti cravata cu un papion (preferabil) alb, legat la gat in mod manual. Incearca sa eviti, pe cat posibil, papioanele pre-legate.
3. Coduri vestimentare tematice: cum ne alegem tinuta in functie de tema?
Pe langa dress code-urile clasice prestabilite, poti intalni si evenimente tematice care implica un cod vestimentar personalizat. Acestea sunt destul de maleabile si le poti potrivi cu lejeritate stilului tau de zi cu zi.
3.1. Dress code glamour/Hollywood: ce purtam cand vrem sa ne simtim de parca mergem pe covorul rosu
Unul dintre cele mai des intalnite dress code-uri tematice este cel glamour. Dupa cum ti-o spune chiar numele, nimic nu este prea mult pentru tematica glamour. Pentru femei, acesta inseamna rochii lungi, care sa depaseasca nivelul gleznei, din materiale cat mai pretioase. Asorteaza rochia cu o pereche de tocuri inalte si cu accesorii statement. Din punctul de vedere al gentii, poti opta pentru un accesoriu de tip plic, cu un model care sa iasa in evidenta. Barbatii sunt sfatuiti sa poarte un costum, o camasa alba si o cravata dintr-un material subtire, cu imprimeu.
3.2. Festive dress code: cum construim tinuta in functie de ocazie
De cele mai multe ori, codul vestimentar festiv este asociat sarbatorilor de iarna, la evenimente organizate cu ocazia Craciunului sau noptii dintre ani. Din punctul de vedere al vestimentatiei, el se aseamana cu dress code-ul de cocktail, dar mizeaza pe o anumita gama cromatica si pe materiale specifice acestei perioade, precum catifeaua, casmirul sau materialele paietate.
La astfel de ocazii, femeile pot opta pentru o rochie de cocktail in nuante de rosu sau visiniu, din materiale texturate. Evita rochiile prea lungi, caci sunt prea formale prea acest tip de eveniment. Daca preferi, in schimb, tinutele compuse din doua piese, opteaza pentru un top din matase sau satin si asorteaza-l cu o fusta midi, dintr-un material pretios. Ca incaltaminte, poti opta pentru orice tip de toc care iese in evidenta.
De asemenea, nu uita sa accesorizezi! Daca esti o fana a accesoriilor, aceasta este ocazia ideala pentru a arata cele mai frumoase elemente pe care le ai in garderoba.
Barbatii pot opta pentru varianta clasica de costum, in culori vii. Daca nu doresti sa apelezi la costum, te poti indrepta catre o pereche de pantaloni office si o camasa din bumbac asortata cu un blazer catifelat, sau un pulover fin, din casmir.
3.3. Black and white: cum ne imbracam la o ocazie black & white
Un eveniment black & white este considerat, de obicei, un eveniment semi-formal, asa ca evita tinutele prea casual. Dupa cum o spune chiar numele, dress code-ul black & white iti limiteaza alegerile vestimentare la doar doua culori: alb si negru.
Femeile pot opta pentru clasica rochie neagra, asortata cu o pereche de manusi sau cu o bentita alba. De asemenea, poti recurge si la o tinuta office: o camasa alba satinata, asortata cu o pereche de pantaloni formali sau cu o fusta midi, neagra. Ca incaltaminte, ai libertatea destul de mare sa alegi aproape orice model de pantof cu toc, atat timp cat se incadreaza in specificatiile cromatice.
Pentru barbati, cea mai facila alegere este reprezentata, bineinteles, de costum: sacoul si pantalonii negri, asortati cu o camasa alba din bumbac si cu o cravata neagra nu vor da gres niciodata. De asemenea, nu uita de pantofii eleganti, din piele!
Codul vestimentar iti poate pune unele probleme atunci cand nu stii cu exactitate la ce se refera. Dupa ce ai lecturat acest ghid, speram ca te simti mai pregatit din punctul de vedere al vestimentatiei tale. Esti gata pentru o aparitie de neuitat?
Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com, pinterest.com